Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna ložiska u bazén.čerpadla?

Zdravím.
Snad se tu někdo najde kdo už měnil ložiska u bazén. čerpadel, HYDRO-50 nebo MBLACK SHARK (náhr.ekvivalent). Pro lepší idetifikaci Typu uvádím ložisko zadní u větráku 6202-2ZR a přední 6201-2ZR. Jedná se mi o rozměry 3x Těsnění hřídele na posicích 74,75,76 viz výkres přílohy. Domnívám se, že na pozici 74 je simerink, který se při demontáži poškodí. Pozice těsnění 75 a 76 mi není jasná, jestli budou použitelná po demontáži, případně pod jakým názvem a rozměry shánět náhradní.

Děkuji za rady, případné čeho se vyvarovat při demontáži pokud hrozí nějaké úskalí.

flodur.

Předmět Autor Datum
Zdravim Vas, tak ako ste dopadli s vymenou lozisk? Mna zrejme caka to iste, pokial nechcem kupovat n…
Petela 31.05.2017 21:39
Petela
Trochu jste mě zaskočil s dotazem.Výměnu ložisek jsem zvládl v pohodě, mohu doporučit koupit jen kva…
flodur 01.06.2017 07:09
flodur
Dakujem za odpoved. Ja mam tusim FSP 250 a na rozdiel od Vas, nemam k dispozicii az tak podrobny det…
Petela 01.06.2017 16:06
Petela
A este chccem spomenut, co mi dnes povedal kamarat, ktory robi udrzbara-tocivara v priemyselnom chem…
Petela 02.06.2017 18:01
Petela
Ten stahovák předpokládám jestli jste technický zručný máte doma.Co se týče montáže ložisek lis není…
flodur 03.06.2017 06:18
flodur
No a zistil som ze druhe patalelne cerpadlo si kupit nemozem, lebo sa prestala tato rada vyrabat a z…
Petela 03.06.2017 15:51
Petela
A skusim objednat rovnake loziska ako ste pouzili aj Vy a dufam ze Brilix pouziva rovnake hriadele a…
Petela 03.06.2017 15:55
Petela
A este tretia otazka: mam si kupit stahovak vonkajsi, ci vnutorny ? Odkial uchopim lozisko ramenami…
Petela 03.06.2017 22:30
Petela
Ložiská vydržia tisíce hodín bez ujmy. Nesmú byť vystavené poveternostným vplyvom, korózii, chemický…
Nuda 04.06.2017 12:57
Nuda
Dakujem za odpoved. Zrejme mam aj poskodene tesnenie, hriadelovu upchavku a zda sa mi ze mam pod cer…
Petela 04.06.2017 14:21
Petela
Zrejme sa jedná o tesnenie hriadele v podobe náhrady gufera. Ten krúžok sa navlieka na hriadeľ, aby…
Nuda 04.06.2017 15:32
Nuda
No si ma pekne vystrasil. Mam sa vobec do toho pustat ? Nikdy som nic tak nerobil. Nechcem sopadnut,…
Petela 04.06.2017 18:49
Petela
Este rozmyslam, ci to nenecham takto ist cele leto, az do septembra a nezacnem sa s tym hrat v zime,…
Petela 04.06.2017 20:28
Petela
Mohu poradit následovné: Pokud počkáš s výměnou ložisek až po sezóně tak doporučuji preventivně nain…
flodur 04.06.2017 22:42
flodur
Ja mam nejaku "prudovu ochranu 30 mA" na vsetky motory ktore su v exterieri (bazenovy, studnova voda…
Petela 05.06.2017 05:43
Petela
Novější ekvivalent PRI_31 přikládám k nahlédnuti: https://www.google.cz/search?q=pri-31&ie=utf-8&oe=…
flodur 05.06.2017 10:28
flodur
Hosi, myzlite si, ze v obchode, ktory sa zaobera predajom vsetkych moznych lozisk, tesneni a okruzko…
Petela 05.06.2017 19:37
Petela
Flodur, tie loziska ktore opisujes ako kvalitne 2RSH maju bocnice gumene, nie kovove. Myslel som ze… poslední
Petela 06.06.2017 20:15
Petela

Zdravim Vas, tak ako ste dopadli s vymenou lozisk? Mna zrejme caka to iste, pokial nechcem kupovat nove cerpadlo za 4500 czk. Po zime som ho ledva rozbehol, najprv len skucal a az na niektory dalsi pokus sa rozbehlo. Ale ide hlucne v porovnani s minulymi rokmi. Sanie je v poriadku a ciste, vzduch nema a zvuk ktory vydava je skor take kovove rincanie, preto podozrievam loziska. Vam sa to podarilo? Vymenili ste predne aj zadne? Kolko tesneni ste znicili pri rozoberani a museli ste ich dokupovat nove? Je to komplikovana praca pre toho, kto nieco podobne este nikdy nerobil? Dokazem to urobit vonku na terase? Odkial ste kupovali nahradne diely? Ja mam cerpadlo Brilix FS 250 tusim, alebo SS033, co je trosku odlisne od toho, co uvadzate Vy. Dakujem. Petela@azet.sk

Trochu jste mě zaskočil s dotazem.Výměnu ložisek jsem zvládl v pohodě, mohu doporučit koupit jen kvalitní ložiska, vydrží a chod čerpadla je tichý. Nakupoval jsem u firmy která se zabývá prodejem bazénové techniky a čerpadel, přesně si už nepamatuji. Jinak co se týče vlastní demontáže a montáže čerpadla měl by to zvládnout každý kdo je technicky zručný. Závěrem doporučuji pokud je chod čerpadla hlučný je to známkou opotřebení ložiska (pokud nedrnčí větrák), včas vyměnit, nebezbečí spálení vinutí statoru. Taky doporučuji použít nadproudovou ochranu, která vypne při vadném ložisku zavčas čerpadlo.

Dakujem za odpoved. Ja mam tusim FSP 250 a na rozdiel od Vas, nemam k dispozicii az tak podrobny detail rozkladu cerpadla a motora na jednotlive diely.
Takze tesnenia kupovat nemusim, cim ste ma potesili.
Myslim si ze ked to rozoberiem a vyberiem obe loziska a zajdem s nimi do lokalneho obchodu s loziskami,
mohli by najst nieco s rovnakymi priemermi a sirkou.
Alebo myslite ze je to uplne atypicke pri tejto bazenovej technike ?
Pozeram vela nahradnych dielov na Brilix cerpadlo, ale same O kruzky a tesnenia, ale loziska neponukaju, nakolko je to vec motora, nie samotneho cerpadla.
A ten ventilator pozriem, ci nesucha o mriezku, ale ten zvuk je dost neprijemny a skor podozrievam loziska.

A este chccem spomenut, co mi dnes povedal kamarat, ktory robi udrzbara-tocivara v priemyselnom chemickom zavode. Zevraj to nemam sancu zvladnut bez toho aby som mal zariadenie ako je "stahovak" a "lis" ze bez roho loziska nedam dole a nenasadim. A doporucil kupit vopred vsetky tesnenia, gufera a vymenit preventivne aj obezne kolo, ktore ma uz nizsi vykon za tych 7 rokov, lebo moze mat vyslahane kanaliky. A ze tesnenia po rozobrati budu stvrsnute a uz ich pri skladani nenasadim naspat rovnako a preto doporucil vymenit preventivne. Co Vy na to ?

Ten stahovák předpokládám jestli jste technický zručný máte doma.Co se týče montáže ložisek lis není třeba, stačí nasadit ocelovou trubku o průměru vnitřního prstence ložiska a několika poklepy kladívkem nasunete ložisko na doraz hřídele.My máme dvě čerpadla stejného Typu, pokud je třeba měnit ložiska namontuje se druhé. Před výměnou ložisek čerpadlo demontuji a pokud je nutné některou součástku vyměnit objednám ji. Oběžné kolo jsem ještě neměnil. Bylo by dobré na webu si najít podrobný detail rozkladu cerpadla pro následné objednání náhradních dílů. Nevím čím jste vyučen a nejste technický typ požádejte na poprvé kamaráda či známeho o pomoc aby jste na konec nenadělal víc škody jak užitku respektive svěřte čerpadlo do servisu.
Ty ložiska která uvádíte jsem kupoval za cca 35Kč ks a nakonec jsem zjistil že vydrží jakž takž sezonu. Existuji italské ložiska cca 135Kč 1ks ty už jsou tam 3-tí sezonu.

No a zistil som ze druhe patalelne cerpadlo si kupit nemozem, lebo sa prestala tato rada vyrabat a zacali vyrabat nizsiu a vyssiu radu od tejto. A nahradit to cerpadlom s inymi stavebnymi dlzkami znamena prerobit sanie a vytlak, PVC trubky lepit a podobne, co by som musel uplne vsetko objednavat.
Radsej si asi kupim ten stahovak lozisk, to nie je velka zalezitost a namiesto lisu to hadam nejako nasadim. Bazen potom bude musiet tyzden vydrzat bez cirkulacie, ak sa netrafim s rozmermi lozisiek alebo ak budu poskodene tesnenia.
Smola je ze nemam podrobny vykres cerpadla a ani mat nebudem a uz sa nevyraba.
Museli ste objednavat aj tesnenia ? Na hruadel alebo teleso cerpadla ?
Dakujem

A skusim objednat rovnake loziska ako ste pouzili aj Vy a dufam ze Brilix pouziva rovnake hriadele a loziska kvoli jednoduchosti. Zrovna spominane dva rozmery maju v bazenovom eshope a ostatne priemery lozisk svietia cervenym ze uz nie su k dispozicii.

Ložiská vydržia tisíce hodín bez ujmy. Nesmú byť vystavené poveternostným vplyvom, korózii, chemickým látkam a musia byť utesnené na hriadeli guferami (ak sa zmestia do puzdra potom aj viac gufier za sebou. Naraz kvalitné, zo silikónu alebo gumenné ktoré majú na k otočnému hriadeľu dva tesniace výstupky. Jedno slúži ako oterné, prachotesné, vodotesné a druhé tesní sťahujúca pružinka smerom k hriadeli.

Ložiská kup obojstranne zadeklované, lebo sú namazané výrobcom pod plechmi.

Ak ti blbne a hučí ložisko, hľadaj problém inde v HW, tj. možné vyosenie, voda do ložiska, nevyvážené čerpadlo, apod.

Ja mám v Sigme SVA 32 III° napojené cestou spojky a na hnacom agregáte 2,2kW/3x400V/1440 ot.min. nonstop v prevádzke ložiská už 15-rokov bez hluku. Na polievacom čerpadle 2880 ot.min s hriadeľom direct-drive z motora do odstredivého čerpadla je to detto. Motory a čerpadlá iba svištia, ložiská idú ticho, ako hodiny.

Sťahovák na ložisko potrebuješ vonkajší, zaprie sa o stred hriadele a packy o vonkajší krúžok ložiska, lebo ložisko sa najprv vyrazí z predného a zadného čela čerpadla pričom ložisko zastáva fest narazené na hriadeli. Len sťahovák nie je lacná sranda mať ho zbytočne doma ľadom-skladom. Skús si požičať v náradí alebo v železiarstve naproti finančnej zálohe na občiansky.

stahovaky.htm

Dakujem za odpoved.
Zrejme mam aj poskodene tesnenie, hriadelovu upchavku a zda sa mi ze mam pod cerpadlom mokru mlaku. Cerpadlo bolo celu zimu vonku a mozno aj par kvapiek vody co ostalo v cerpadle aj po odkaleni, pocas tejto tuhej a dlhej zimy mohlo poskodit tesnenie a voda sa dostala iu loziskam... Neviem odkial mi to vyteka. Priruby su suche, vsetko som ohmatal, ostava moznost len spodna cas cerpadla. Lenze ak sa pustim do rozborky, mal by som preventivne vymenit aj velke tesnenie telesa cerpadla FSX 250, no v eshopoch ho maju ako dlhodobo nedostupne.
Stahovaky som pozeral, skusim kupit napriklad tento, neviem aku aktivnu dlzku mam hladat:
http://www.tocopotrebujes.sk/www-tocopotrebujes-sk /eshop/0/3/5/6667-Stahovak-lozisk-3-ramenny-6-GEKO -PROFI

Loziska:
https://eshop.macekasyn.cz/sk/Nahradne-diely-VA/Lo zisko-6201-2Z.html?cur=1&listtype=search&searchpar am=Ložisko%20620
https://eshop.macekasyn.cz/sk/Nahradne-diely-VA/Lo zisko-6202-2Z.html?cur=1&listtype=search&searchpar am=Ložisko%20620

Tesnenia:
https://eshop.macekasyn.cz/sk/Nahradne-diely-brili x/segment-komplet-tesnici-cerpadla-monobloku-FSP-F XP.html?cur=1

A na co je toto ?:
https://eshop.macekasyn.cz/sk/Nahradne-diely-brili x/tesneni-toricke-okrouzek-BRILIX.html?cur=1
Zeby to bol ten okruzok na prirubu cerpadla, co som spominal ?

Po tejto skusenosti budem uz cerpadlo vyberat na zimu zo sachty von, dam ho dovnutra.
Ledva som ho po zime rozbehol, iba vrcal a az na desiatky krat sa rozbehlo. Aj som skusal sroubovakom krutit cez mriezku ventilator...

Vo vnutri som mal napriklad cerpadlo na vodu zo studne, a to tiez par krat vrcalo kum sa roznehlo, ale aspon ide ticho.
Dakujem za reakcie k ubedenym bodom.

Zrejme sa jedná o tesnenie hriadele v podobe náhrady gufera. Ten krúžok sa navlieka na hriadeľ, aby z neho odkvapla, resp. odstredila voda a netlačila sa smerom k ložiskám po hriadeli. Voda vzlína po hriadeli aj pri otáčkach, musí mať tzv. odkvapovú hranu ktorou bude predmetný gumený krúžok.

Ložiská kup obojstranne(!) zadeklované plechmi, je v nich zalisovaná vazelína, nedostane sa dovnútra ku guličkám voda.

Lenže čo píšeš, budeš v peknej kaši, ak čerpadlo rozoberieš.

Čerpadlo je nutné mať stále zavodnené, bez vzduchu. Potom nekoroduje. Nemusíš ho vyťahovať zo šachty ak v nej nemrzne. Alebo ho dať do vysušiť horúcim vzduchom, aby vyschli aj lamely, čo sa ale každoročne nevyplatí. Šaskáreň náročná na energie.

Ja mám tiež vedľa studne betónovú šachtu 180cm hlbokú kde mám komplet HW zariadenie, 150l expanzku, tlakové spínače, motorové ističe, tri nezávislé čerpadlá, šaltre 3x400V, 1x230V a odtiaľ pokračuje potrubný rozvod tlakovej vody do chalupy, na záhradu, k tepelným čerpadlám, čističke vody v pivnici a ešte do ďalšej 150l expanzke na vyrovnanie tlaku za čističkou pri prudkom odbere vody do WC benkisermi. Žiadne vypúšťanie vody na zimu, nonstop fachčí šachta s čerpadlami celoročne. Polievacie, odstredivé čerpadlo, je furt zavodnené aj keď sa nepoužíva v zime.

Hriadeľ budeš nútený v mieste styku gufera (tesnenia) prelapovať, následne zelenou pastou alebo silichromom fest filcovým kotúčom preleštiť do zrkadlového efektu, aby sa gufero o hriadeľ nedralo. Uvidíš v akom stave je po rozborke.

Vnútro čerpadla a lamely je vhodné horúcom octom (nechať pôsobiť) alebo kyselinou chlorovodíkovou vyčistiť od usadením vodného šutra a hrdze.

Osobne nahradím každú hriadeľ na čerpadlách za leštené antikoro, je naveky pokoj. Spravil som to aj na Sigmách SVA32, kde sa používajú klasické upchávky ešte z lojového motúza alebo teflonového špagáta namiesto ktorých dávam náhradu, tj. päť gufero narazených do čela liatiny za sebou (je dostatok priestoru, zicher je zicher). Ani slza vody. Len je nutné vysoké preleštenie hriadele v mieste styku s guferami.

No si ma pekne vystrasil. Mam sa vobec do toho pustat ? Nikdy som nic tak nerobil.
Nechcem sopadnut, ze odstavim bazen od cistenia, rozoberiem cerpadlo a zistim ze na to nemam a voda mi zatial v bazene zhnije.
Musim to lestit ? O lapovani nemam ani sajnu. Nestaci odstranit vodny kamen ? Mam kupovat tu zelenu pastu ?
No po tej Tvojej poslednej sprave ma zalial pesimizmus, ci to vobez za tie dva dni zvladnem...

Este rozmyslam, ci to nenecham takto ist cele leto, az do septembra a nezacnem sa s tym hrat v zime, mimo bazenoveho obdobia.
Ak zistim ze je to uplne v keli, mozem este na jar kupit nove cerpadlo.
Ale otazka znie, ci to vydrzi este 3-4 mesiace v chode, ak su loziska v zlom stave, ci sa cele cerpadlo nerozmlati a nezhavaruje...
Odporucas mi to nechytat a az na jesen, alebo to mam risknut ?

Mohu poradit následovné: Pokud počkáš s výměnou ložisek až po sezóně tak doporučuji preventivně nainstalovat nadprodovou ochranu. Kolikrát se nám zhoršíla kvalita vody a bylo nutné nadávkovat šokovou dávku chemikálií, poté běží čerpadlo nepřetržitě, potom jsou na něj kladeny zvýšené nároky. Ze zkušenosti uvádím, zadřelo se nám před dvěma roky ložisko a spálil se motor. Na převinutí se čekalo 14dní a stálo to 1500Kč. Koupily jsme proto náhradní čerpadlo. Po této neblahé zkušenosti jsem nainstaloval nadproudové relé na kterém jsem nastavíl (dle štítku) max. proud a při překročení nastavené hodnoty proudu, se automaticky čerpadlo zastaví. Takto je i motor chráněn před přetížením. K těm ložiskům, našel jsem označení těch kvalitních: 6201-2RSH, 6202-2SRH. Jinak si myslím když jsi měl na bazén tak bys neměl váhat a koupil náhradní čerpadlo, poněvadž když se to pokaká stejně Tě koupě nemine. Alespoň budeš moci v pohodě a klidu opravit stávající čerpadlo a budeš vysmátej.

Hosi, myzlite si, ze v obchode, ktory sa zaobera predajom vsetkych moznych lozisk, tesneni a okruzkov, budu mat aj rozmer o-kruzku ktory potrebujem na cerpadlo, pokial pri rozborke zistim ze je poskodeny ?
V eshopoch je vsade nedostupny. A ked mi tecie niekde naspodku cerpadlo, tak bud mam prasknute teleso cerpadla po zime, co by ma nastvalo, alebo sa stalo nieco s tesnenim. Pozriem to az ked sa to rozhodnem cele demontovat zo sachty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru