Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem FLAGA vs. ostatní energie

Jednoznačně nejdražší energie pro topení je v současné době dovážený plyn. Nejlépe je "uprchnout" k jinému médiu, ale změna média je dost nákladná věc. Nemá smysl vzájemně porovnávat pouze jednotlivé ceny energií, ale musíte si rozvážit:
1 - chci zcela automatické vytápění (oběkt bývá delší denní dobu bez možné obsluhy topení), s občasnou obsluhou (několik hodin v průběhu dne bez obsluhy), s trvale přítomnou obsluhou (průběžná obsluha vytápění). Tak nastavíte základní parametr, který ovlivňuje cenu vytápění, ale i provozování budovy do budoucna.
2 - místní možnosti získání (případně předzásobení) energií (místo pro uhlí, vlastní dřevo a volný čas pro jeho zpracování, sklad pro peletky...) a technické možnosti použití (místo pro tepelné čerpadlo, možnost přístupu pro zásobování uhlím v zimě...)
3 - porovnat celkové náklady na provoz objektu u jednotlivých systémů, které jste předchozími dvěma body nevyloučili

K bodu 3: Pro výběr nejlevnější varianty je nutné vždy porovnat VŠECHNY NÁKLADY na provoz, protože třeba plyn se může zdát levnější, ale ostatní spotřeba elektřiny v objektu bude také tvořit část dalších nákladů, ale bude se počítat ve drahém tarifu (přitom možná máte el.ohřívání okapů, TUV, čerpání vody, celonoční venkovní osvětlení, truhlářskou dílnu...)

...a včíl mudruj :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny