Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Myčka neohřívá vodu

Bez měření se asi uz dal nikam moc nedostaneš, budes tomu muset čtvrt hodiny věnovat ... ;-)

Nejjednodušší je stáhnout si z internetu manuál na tvůj konkrétní multimetr. Tam budes mít vse vysvětleno pro Tvůj konkrétní typ.
Principy jsou stejný, ale zapojeni fousů se muže lišit dle konkrétního typu.
Každopádně odpor se měří při odpojenem napájení (a vybitych kondenzatorech, pokud jsou v obvodu, což je tento případ).

Az si to nactes, změřit, zda je motor napájen 230 V AC, kdyz by se měl motat.
Tohle zvládneš určitě.

Pokud 230 V AC tam jde (a troufnes si dal), vyndal bych motor, přepnout multimetr na měření DC napětí, připojit hroty na kondenzátor na pomocném vinutí motoru (bude to slušně velkej špalek) a měřit stále napětí na kondenzátoru, dokud jeho napětí neklesne na skoro nulu (muže to trvat dost dlouho, nez se přes merak vybije, ale musíš to absolvovat, abys v dalším neodpálil merak; jde to podstatně urychlit namotanim výkonového odporu mezi hroty meraku cca 2 kOhm, ale to asi nemáš doma). Pozor, nabitej kondik muže kopnout, dokud jej nevybijes, nedotykej se ho ...

Motor odkrytovat, aby ses dostal na vývody pro primární i pomocné vinutí motoru. Pak změřit, zda odpor primárního vinutí je nějakých 55 Ohm, sekundárního cca 125 Ohm. Měřeno přímo na fousech daného vinutí, ne přes kondenzátor. Vinutí musí mít mezi sebou (primární a pomocné) nekonecny odpor.

Pak změřit (pokud mas schopnej merak), zda kondenzátor ma stále kapacitu na něm uvedenou (nějaký 3-4 mF ?). Je to jen orientační měření, kdyz neni kondik vypojen z obvodu, ale tady to stačí.

Pokud maji vinutí řádově jinej spatnej odpor, maji mezi sebou svod, nebo kondik je špatný, projevovalo by se to pomalejším motanim motoru a motor by asi asi i více hřál, nez v OK stavu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny