Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Levná, lehká a výkonná svářečka

Pokud sháníte poměrně levnou, lehkou a zároveň velmi praktickou, čtěte dál tento článek, předvedu Vám jednu, kterou jsem objevil na démonu jménem internet.

Po delší době jsem se konečně rozhoupal koupit si svářečku. Chtěl jsem něco do 11 000,-Kč s co nejlepším vybavením. Svářečka měla být určena pro domácí používání a především na naučení sváření. Po delším hledání jsem narazil na invertor Welder Fantasy Partner 200 DC TIG PULSE, který je k dostání na internetu.

Parametry :
Metoda svařování : TIG, TIG PULSE, MMA
Napájení : 230V 50Hz maximálně 40,6A /podle katalogu/
Maximální příkon : 7,2kW /MMA/, 4,6kW /TIG/
Svařovací proud : 5-200A
Napětí naprázdno : cca 63V
Elektromagnetický ventil na plyn
Tepelná ochrana
Ochrana proti přetížení a přepětí
Rozměry : 37,5x13,5x24 [cm]
Váha : 7,2kg

První dojmy :
Pozitivní :
1.) Po vybalení z krabice mě čekalo celkem milé překvapení. Samotný invertor není vyroben z až tak nekvalitního materiálu na který jsem byl z Polska zvyklý. Je to v docela pěkné plechové skřínce a dobře odvětrávané - vzadu je poměrně velký a výkoný ventilátor, ovšem tento ventilátor jede nonstop od zapnutí svářečky, takže to dost hučí i nezatížené. Co jsem nakoukl dovnitř, sice jsem toho moc neviděl, protože na tom jsou plomby a já nechci přijít o záruku, ale po odkrytí zadního krytu jsem v invertoru viděl poměrně masivní chladiče s velkými žebry - byly dva, jeden na výstupní diody a jeden na usměrňovač a výkonné tranzistory, takže si myslím, že chlazení je dostatečné.

2.) Další co mě mile překvapilo, tak jsou vstupní kondenzátory, neboť po vypnutí přístroje hl. vypínačem, invertor ještě cca 5s běží tj. bere energii ze vstupních kondenzátorů, které budou podle mě poměrně velké kapacity a tudíž budou dostatečné na vyrovnávání napěťových špiček.

3.) Co mě teda velmi mile překvapilo jsou průřezy kabelů a to jak napájecích tak i svařovacích. Napájecí kabel je cca 3x 4mm^2 opravdu poctivá měď /jsem čuměl jako puk/, jsem to nemohl dostat do klasické koncovky na 230V /původně na invertoru byla průmyslová 230V 32A koncovka/. Svařovací kabely jsou opět poctivá měď o průřezu 35mm^2 (!!!), takže na této stránce není co vytknout.

4.) Ještě mile překvapila kvalita hořáku TIG, pěkně padne do ruky a nevypadá Bůh ví jak ošizeně, sice jsem s ním ještě nevařil /nemám plyn/, ale je pohledově pěkný + má dálkové ovládání s mikrospínačem.

5.) Funkce Hot Start a Arc-force fungují suprově, hlavě druhá z jmenovaných krásně drží oblouk, navíc parametry obou funkcí se dají nastavit na panelu.

6.) Ještě do výhod zahrnu ovládací panel celého invertoru, neboť je přehledný a dobře ovladatelný.

7.) Na to bych málem zapomněl, velmi mile mě překvapil manuál, je celý český a velmi rozsáhlý a to i s popisem principu samotné svářečky a s rady pro svéřeče, jak má vypadat správně svařený spoj, je tak dokonce i schéma celé svářečky.

Negativní :
1.) Jediné co mě nemile překvapilo, byla rukojeť na MMA elektrody, na ni je vidět, že si s ní soudruzi nedali žádnou práci, je z toho úplně nejlevnějšího a nejošizenějšího materiálu, navíc když jsem s tím chvíli vařil, tak mi po chvíli z ní vypadl kabel (!!!), prostě se vevnitř povolil šroub a vypadlo to z uložení, navíc uvnitř rukojeti není žádné pomocné držení kabelu za bužírku, ale drží to pouze za měděný konec pod svorkou.

2.) Další bod souvisí s předchozím bodel, ale s rozdílem, že se jedná o zápornou svorku /kostru/, kabel je sice poctivá 35mm^2 měď, ale na svorku je přidělán úplně debilně - je zakončen v očku, které je sotva poloviční, než které by mělo být, tudíž se enormě zmenší dotek a vzniká přechodový odpor.

3.) Ještě invertor postrádá poměrně důležitou funkci - Anti-Stick /funkce na omezení proudu při přilepení/, sice invertor jakoby pulzuje mezi nulovým a nastaveným proudem a elektroda se odlepit dá, ale není to ono.

4.) Svářečka nemá aPFC /zařízení, které vyrovnává úbytky na dlouhých přívodech/, ovšem to v domácích podmínkách téměř nehraje roli, problém by mohl nastat pouze na dlouhých přívodech - řádově 20 a více metrů.

5.) Svářečka nebyla moc dobře zabalena, ale to není chyba svářečky, ale prodejce, ovšem přišla v pořádku, takže to neřeším.

__________________________________________________ __________________________________________________ ________________________________________________
Já to dám pod čaru, neoť se vyplnilo to co jsem očekával - u svářečky bylo i příslušenství jako je třeba kukla a drátěný kartáč ovšem v kvalitě na jedno použití, kukla sice ještě drží, ale kartáč jsem už zlámal :-)
__________________________________________________ __________________________________________________ ________________________________________________

Zkoušel jsem s tím svařovat vingl o tloušce asi 3mm a na 100A a 2,5mm elektrodou vznikl celkem pěkný svár /i když to neumím/, když jsem nastavil maximum tj. 200A, tak s tím invertor neměl problém, plameny šlehaly a železo mi samozřejmně provařil, takže invertor je dostatečně dimensován.
Co jsem ještě zaznamenal, tak je, že ani při maximálním proudu nevypadl jistič a to to viselo na 16A.
Co jsem měřil svařovací proud, tak odpovídá nastavenému - odchylka cca 2A při 120A nastavených.
Ještě poznamenám : komunikace s obchodníkem byla výborná a probíhala velmi, opravdu velmi rychle, obvykle jsem odpověď dostal do několika málo hodin /maximálně 3 hodin/, takže to považuji také za velký plus, navíc prodejce byl velmi ochotný.

Když to shrnu : Kdo potřebuje nějaký levnější invertor, tak tento mohu doporučit, na domácí a na naučení úplně stačí, podle mě si najde i úplatnění v nějaké menší autodílně.
Děkuji za pozornost
:puff:

[http://www.naraditechnik.cz/foto/1000-700/155-220-       svarecka-menic-fantasy-partner-200-dc-tig-pulse.jp       g]

loading...
Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru

loading...